Permacultuur moestuin

DCIM100MEDIABreeze_17

Onze huidige moestuin (het gedeelte van de tuin bestemd voor eenjarige groente) bestaat op dit moment uit 12 grote en 4 kleine verhoogde bedden. Permacultuur in de moestuin betekent voor ons het toepassen van drie basisprincipes: rust voor de bodem (ofwel niet spitten), grond beschermen door te mulchen en diversiteit.

permacultuur moestuin

De groentebedden hebben de praktische afmetingen van 120 x 300 cm en liggen op de as zuid-noord, voor een optimale bezonning. Ze zijn gemaakt van het weerbestendige Douglashout en behandeld met een ecologische verf op basis van lijnolie. De ruimte wordt optimaal benut en elk bed levert twee tot drie oogsten per jaar.

We plannen de teelt zo, dat er altijd wel iets te oogsten is (ook al is het in de winter natuurlijk minder dan in de zomer) en dat het niet teveel in een keer wordt (geen 30 kroppen sla die tegelijk geoogst moeten worden!). We telen ook vooral groente die in de winkel niet verkrijgbaar is (borlottibonen, Toscaanse kool), duur is (peultjes, sjalotten) of waarbij de versheid heel belangrijk is (asperges, maïs). oogst uit de moestuin

Niet spitten
Door te spitten verstoren we het natuurlijke evenwicht in de grond – organismen die net onder de oppervlakte leven zijn heel anders dan die van 20 cm diepte. Ook compost en mest hoeven niet per sé ondergespit te worden. Als we het aan de oppervlakte aanbrengen, zullen wormen het geleidelijk naar beneden trekken, zo werkt het in de natuur namelijk ook.

sized_IMG_7765a

Mulchen
Kale grond komt in de natuur nauwelijks voor en ook wij moeten voor een bedekking van onze bedden zorgen, anders zal de natuur het doen en er onkruid laten groeien. Mulch heeft vele voordelen, het beschermt de grond tegen uitdroging (minder water geven) en weersinvloeden, het voorkomt de groei van onkruid en zorgt voor geleidelijke aanvoer van humus en voedingsstoffen. Voor het mulchen kunnen we allerlei organisch materiaal gebruiken: stro, grasmaaisel, cacaodoppen, compost (indien vrij van onkruidzaad), bladeren of houtsnippers (bij bessenstruiken).

sized_IMG_7343

 

7 thoughts on “Permacultuur moestuin

 1. jan ronken

  ik ben jan ronken ik wil graag vragen . over goede planten die elkaar verdragen graag kan ik een waar kan ik een boek kopen. over tuinsmakelijk.de praktische. naslagwerk van veragreuting

  Reply
 2. Guus

  Hallo Vera,
  Via een oude blog van Charles Dowding kwam ik jouw naam tegen. Sinds vorig jaar heb ik 1 verhoogde bak en wil dat aantal uitbreiden. Daarvoor heb ik Douglas hout gekocht. Ik ben benieuwd de naar ecologische verf op basis van lijnolie die je gebruikt heb, zodat het hout langer meegaat en met gebruik van een verantwoorde verf.

  Vriendelijke groet, Guus

  Reply
  1. Tuinsmakelijk Post author

   Hallo Guus,
   Leuk dat je via het blog van Charles hier terecht bent gekomen 🙂 De verf die we gebruiken komt van Kees Rolsma: http://www.rolsmavakverf.nl/ Houd er wel rekening mee dat het ontzettend langzaam droogt – ik kon vaak pas na een week tweede laag doen. Vriendelijke groet, Vera

   Reply
  2. Vincent

   Hallo Guus,

   Ik heb op marktplaats gebruikte hardhouten vlonderplanken gekocht van 3 meter. Ik was ongeveer 100 euro kwijt, maar had in een paar dagen 15 bakken van 3 m bij 1,2 m in elkaar. Zonder schilderen.
   Spitten doe ik ook niet. Elk jaar alleen een laagje compost erop en dan omwoelen met de woelvork (15 bakken zijn dan in 3 uur helemaal klaar).

   Vincent

   Reply
  1. Tuinsmakelijk Post author

   Hoi Marian! Ja, ik zou zeker voor dezelfde oplossing kiezen – dit is inmiddels onze vierde tuin en na het experimenteren met verschillende systemen (ik beschrijf de voor- en nadelen van verschillende soorten vaste bedden ook in mijn boek: https://www.groeneboekenshop.nl/tuinieren-landbouw/2846-tuin-smakelijk-9789062245420.html), vinden we dit het beste in de praktijk werken. Vaste bedden zonder randen zijn makkelijker om aan te leggen en je kunt ze allerlei vormen geven, maar vergen meer onderhoud (bv om te voorkomen dat de paden steeds smaller worden). Het hout voor de bakken is echter een investering en of je het de moeite waard vindt, moet je voor jezelf bepalen 🙂

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.