Boek

Mijn boek ‘Tuin smakelijk’ verscheen 27 november 2015 bij uitgeverij Jan van Arkel. Je kunt het bestellen bij de GroeneBoekenshop.

In dit boek heb ik mijn ervaringen van 15 jaar permacultuur-tuinieren gebundeld. Eigenlijk is dit  het boek dat ik 15 jaar geleden, toen ik met permacultuur begon, graag had willen hebben. Een boek dat naast de basis te behandelen ook  concrete voorbeelden geeft waarmee je aan de slag kunt: een saladebar, een eetbare bloemen-beplanting en een mini-potager voor een teil, verschillende recepten voor een polycultuur met eenjarige groentes, een plan voor een kleine siermoestuin die even mooi als productief is, een mediterrane geveltuin, een bessenhaag waaruit je de hele zomer kunt snoepen, een kleine en een grote eetbare bostuin…en nog veel meer!

Ik beschrijf talloze technieken die het mogelijk maken om op de meest uiteenlopende plekken iets eetbaars te telen, met minder werk. Je leest over tuinieren zonder spitten, verschillende mulchmaterialen en het slim beplanten van moestuinbedden voor een zo groot mogelijke opbrengst. Ik schrijf over het gebruik van eenvoudige hulpmiddelen zoals vliesdoeken en koude bak, die het mogelijk maken om het teeltseizoen te verlengen.

In het gedeelte over de eetbare bostuin lees je over fruitbomen, struiken, vaste groentes en eetbare bodembedekkers – bekende en minder bekende, van appels tot persimoenen en van asperges tot eeuwig moeskool en hosta’s. Ik ga in op de verschillende functies die planten kunnen invullen en hoe je ze kunt combineren tot productieve, mooie en zorgeloze tuinen.

Klik hier om een aantal voorbeeldpagina’s te bekijken en hier om een hoofdstuk te lezen dat gepubliceerd is in het november nummer van Tuinseizoen.

Lees een recensie op: Eten uit de volkstuin, Iris’ Garden Ecology, Groenjournalistiek, De voedzame keuken, MergenMetz

Wat anderen zeggen:
Vera weet als geen ander hoe je de theorie van permacultuur meteen kunt omzetten in de praktijk. Geen uitdaging is haar te groot of te klein en haar enthousiasme werkt aanstekelijk.
Peter Bauwens – kwekerij De nieuwe tuin, auteur van o.a. ‘De nieuwe moestuin’
De verfrissende helderheid, die ik ken van het lesgeven met Vera, kenmerkt ook dit boek van haar. Wat boffen al die nieuwe en doorgewinterde tuiniers, dat zij zich door haar praktijk kunnen laten voeden!”
Fransjan de Waard – docent permacultuur, auteur van ‘Tuinen van overvloed’