Boeken

Mijn nieuwste boek VERA’S MOESTUIN, Permacultuur van maand tot maand kwam uit op 15 maart 2024. Het kan besteld worden bij :

Bol.com

Wil je een gesigneerd exemplaar? Mail me dan:

vera@tuinsmakelijk.nl


 

Net zo belangrijk als de juiste dingen doen, is ze op het juiste moment doen. Door op het optimale moment te zaaien, water te geven, te mulchen etc., voorkom je verspilling en ben je ervan verzekerd dat je de beschikbare hulpbronnen, zowel materialen als jouw tijd en energie, het beste zult inzetten.

In mijn boek geef ik daarom per maand een overzicht van wat je in die tijd van het jaar kunt zaaien, poten en oogsten en licht ik de belangrijkste klussen toe.

Daarnaast neem ik per maand een seizoensgewas onder de loep. Ik experimenteer in mijn tuin altijd met nieuwe gewassen, verschillende variëteiten en uiteenlopende teeltwijzen. Uit alle eetbare planten die ik uitgebreid heb getest, heb ik er twaalf gekozen die voor mij onmisbaar zijn. Ik waardeer ze vanwege het gemak waarmee je ze kunt telen, de vele manieren waarop je ze in je tuin kunt toepassen én hun veelzijdigheid in de keuken. Zelfs als je alleen deze twaalf gewassen zou telen, kun je een mooie tuin creëren die vrijwel elke maand van het jaar iets te eten geeft.
Elke maand sluit ik af met een top 5, passend bij het jaargetijde. Daarin komt van alles aan bod, van de lekkerste wilde voorjaarsplanten en de beste eetbare bloemen tot de handigste manieren om je oogst te bewaren. 

Mijn boek ‘Tuin smakelijk’ verscheen 27 november 2015 bij uitgeverij Jan van Arkel. Je kunt het bestellen bij de GroeneBoekenshop

In dit boek heb ik mijn ervaringen van 15 jaar permacultuur-tuinieren gebundeld. Eigenlijk is dit  het boek dat ik 15 jaar geleden, toen ik met permacultuur begon, graag had willen hebben. Een boek dat naast de basis te behandelen ook  concrete voorbeelden geeft waarmee je aan de slag kunt: een saladebar, een eetbare bloemen-beplanting en een mini-potager voor een teil, verschillende recepten voor een polycultuur met eenjarige groentes, een plan voor een kleine siermoestuin die even mooi als productief is, een mediterrane geveltuin, een bessenhaag waaruit je de hele zomer kunt snoepen, een kleine en een grote eetbare bostuin…en nog veel meer!

Ik beschrijf talloze technieken die het mogelijk maken om op de meest uiteenlopende plekken iets eetbaars te telen, met minder werk. Je leest over tuinieren zonder spitten, verschillende mulchmaterialen en het slim beplanten van moestuinbedden voor een zo groot mogelijke opbrengst. Ik schrijf over het gebruik van eenvoudige hulpmiddelen zoals vliesdoeken en koude bak, die het mogelijk maken om het teeltseizoen te verlengen.

In het gedeelte over de eetbare bostuin lees je over fruitbomen, struiken, vaste groentes en eetbare bodembedekkers – bekende en minder bekende, van appels tot persimoenen en van asperges tot eeuwig moeskool en hosta’s. Ik ga in op de verschillende functies die planten kunnen invullen en hoe je ze kunt combineren tot productieve, mooie en zorgeloze tuinen.

Klik hier om een aantal voorbeeldpagina’s te bekijken en hier om een hoofdstuk te lezen dat gepubliceerd is in het november nummer van Tuinseizoen.

Lees een recensie op: Eten uit de volkstuin, Iris’ Garden Ecology, Groenjournalistiek, De voedzame keuken, MergenMetz

Wat anderen zeggen:
Vera weet als geen ander hoe je de theorie van permacultuur meteen kunt omzetten in de praktijk. Geen uitdaging is haar te groot of te klein en haar enthousiasme werkt aanstekelijk.
Peter Bauwens – kwekerij De nieuwe tuin, auteur van o.a. ‘De nieuwe moestuin’
 
De verfrissende helderheid, die ik ken van het lesgeven met Vera, kenmerkt ook dit boek van haar. Wat boffen al die nieuwe en doorgewinterde tuiniers, dat zij zich door haar praktijk kunnen laten voeden!”
Fransjan de Waard – docent permacultuur, auteur van ‘Tuinen van overvloed’