Cursussen

Wilt u op de hoogte gesteld worden zodra er nieuwe cursusdata gepland zijn? 
Mail dan naar info@tuinsmakelijk.nl om op de email-lijst te komen.

EETBARE BOSTUIN eendaagse cursus – zaterdag 20 april 2024 (nog 2 plekken) 

Hoe ontwerp je een tuin die productief en mooi tegelijk is? Tijdens deze cursus leer je een eetbare tuin te ontwerpen volgens de principes van de permacultuur. De eetbare bostuin is een model gebaseerd op het natuurlijke ecosysteem van een bos en er worden fruitbomen, struiken van kleinfruit, vaste groentes, kruiden en eetbare bloemen gecombineerd tot een productief en onderhoudsarm geheel. Het model kan op elke schaal toegepast worden, van een flinke kuip tot een heus “bos”.

Je leert onder andere hoe je de fruitbomen en bessenstruiken kiest voor jouw eetbare tuin en wat het verschil is tussen brave hendrik en eeuwig moeskool. 

De cursus duurt van 10: 00 tot 16:30 uur en wordt gegeven in het Kultuurhus Twekkelo, Twekkelerweg 110, 7547 RK Enschede. De kosten bedragen € 129,- (incl. 21% BTW) p.p inclusief koffie/thee, uitgebreide lunch en een handout. Tijdens de cursus brengen we een bezoek aan onze eetbare bostuin in Twekkelo (op loopafstand van de cursuslocatie).

PERMACULTUUR MOESTUIN  zaterdag 6 april 2024 (wachtlijst)

De cursus behandelt het aanleggen van een moestuin, bodemverbetering en het opstellen van een teeltplan. We praten over werkbesparende technieken uit de permacultuur zoals telen in vaste bedden zonder spitten en het gebruik van verschillende soorten mulch. Er wordt uitvoerig ingegaan op het opstellen van een plan voor een moestuin die 365 dagen in het jaar productief is. Ook het gebruik van eenvoudige hulpmiddelen als vliesdoeken en koude bakken wordt behandeld. Verder praten we over het samenstellen van polyculturen van eenjarige groentes. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor mensen die al een moestuin hebben maar eens iets nieuws willen proberen.

De cursus duurt van 10.00 tot 16:30 uur en wordt gegeven in het Kultuurhus Twekkelo, Twekkelerweg 110, 7547 RK Enschede. De kosten bedragen € 129,- (incl. 21% BTW) p.p inclusief koffie/thee, uitgebreide lunch en een handout. Tijdens de cursus brengen we een bezoek aan onze eetbare bostuin in Twekkelo (op loopafstand van de cursuslocatie).

EETBARE TUIN ONTWERP tweedaagse workshop

Hoe ontwerp je een tuin die productief, mooi, klimaatbestendig en duurzaam tegelijk is? Tijdens deze interactieve workshop ga je een eetbare tuin ontwerpen volgens de principes van de permacultuur.

De opzet van de workshop:
DAG 1: In kleine groepjes gaan we aan de slag met een concreet ontwerp en lopen het ontwerpproces door. Naast ontwerpprincipes praten we ook over het kiezen van fruitbomen, bijzondere bessen en vaste groentes.  Het is de bedoeling dat de cursisten hierna voldoende kennis hebben om thuis zelf aan de slag te gaan en een concept-ontwerp te maken voor hun eigen tuin.

DAG 2: Tijdens deze dag worden de individuele concept-ontwerpen met elkaar gedeeld en wordt feedback gegeven. Er is gelegenheid om vragen te stellen over alles waar de cursisten tegen aanlopen en van elkaars aanpak te leren.

De workshop duurt beide dagen van 10.00 tot 16.30 uur en wordt gegeven in het Kultuurhus Twekkelo, Twekkelerweg 110, 7547 RK Enschede. De kosten bedragen € 299,- (incl. 21% BTW) p.p inclusief koffie/thee, uitgebreide lunch en handouts. Tijdens de cursus brengen we een bezoek aan onze eetbare bostuin in Twekkelo (op loopafstand van de cursuslocatie).

Inlichtingen en aanmeldingen via de mail: info@tuinsmakelijk.nl

of bel 06-3313 5989

19 thoughts on “Cursussen

 1. Marjanne

  Hallo

  zouden jullie mij willen laten weten wanneer er weer een cursus word gehouden mbt permacultuur moestuin? ik hoor graag van jullie 🙂

  mvg Marjanne Jager

  Reply
 2. Pingback: Permacultuur moestuin - Workshop op 23 september - Mijn Keukentuintje

 3. Pingback: Permacultuur moestuin - 23 september - Mijn Keukentuintje

 4. Pingback: Eetbare bostuin - 7 oktober - Mijn Keukentuintje

 5. Astrid

  Goedendag,

  komt er na september nog een cursus eetbare tuin ontwerp?
  Zijn er al data bekend?

  Reply
  1. Tuinsmakelijk Post author

   Hallo Louuse, bedankt voor je interesse in een workshop. De volgende staat gepland voor zaterdag 23 maart 2019.

   Reply
 6. Ester

  Goededag, komt er dit jaar misschien nog een 2e cursus permacultuur moestuin? Ik heb sinds kort een moestuin en wil het graag op de permacultuur manier gaan doen maar heb geen idee hoe en waar te beginnen…:$

  Mvg Ester

  Reply
 7. Pingback: Leuke uitstapjes in de maand juli - Mijn Keukentuintje

 8. Heidi Schaffers

  Hoi

  Mocht iemand zich afmelden voor de workshop (2 dagen) tuin ontwerp, mag ik dan aanschuiven?

  Op welke dag wordt de eetbare bostuin gegeven?

  Reply
 9. Jan Bijpost

  Beste Mensen,
  Wanneer is uw cursus eetbare bostuin. Ik zou daar graag aan deelnemen.
  En heeft u een nieuwe datum voor de perma cultuur moestuin?
  Vriendelijke groet
  Jan Bijpost

  Reply
 10. Thirza gooijer

  Kunt u mij op de wachtlijst zetten voor cursus eetbare bostuin, ontwerp van de eetbare tui en voor de moestuin?

  Reply
 11. Eveline van Velzen

  Hallo, mijn naam is Eveline van Velzen.
  Ik ben geinterseerd in een eetbare tuin. Zelf hebben we een tuin van 5 meter bij 6 meter een zijstrook en een voortuin.
  Bij ons staat er veel klimop. Graag zou ik daar een eetbare tuin van willen maken. Die net als jullie onderhoudsvrij is. Maar helaas ben ik daar niet mee opgegroeid. Daarom zou ik graag een cursus bij je volgen. En mischien ook advies willen hoe dat te realiseren in onze tuin. Hoor graag van je. Groetjes Eveline Ps Wanneer geef je weer een cursus en wanneer kan je tuin advies geven? En wat zijn de prijzen

  Reply
 12. Yvonne Oortwijn

  Hallo Vera
  Een tijdje geleden vroeg ik wanneer er een nieuwe cursus eetbare bostuin komt. Ik heb een mail ontvangen dat ik op een lijstje kan komen te staan als er nieuwe data bekend zouden worden. Dit zou ik graag willen.
  Heb je enig sinds een idee wanneer de eerstvolgende cursus zal zijn? Is dat nog in het najaar of zal dit sowieso naar volgend jaar verschuiven?

  MVG Yvonne Oortwijn

  Reply
 13. Lien Gulikers

  Ik heb ook interesse in beide cursussen. Zou u mij hierover kunnen mailen aub.
  Met vriendelijke groeten, Lien

  Reply
 14. Lieke Lamers

  Goedenavond, graag zou ik informatie willen ontvangen over cursussen en begeleiding bij de aanleg van een eetbare tuin en voedselbos. Wij hopen een huis te gaan bewonen waar bijna een hectare aan grond bijzit.

  Reply
 15. Johan

  Goed initiatief om zulke cursussen te verzorgen. Door covid besteden mensen meer tijd in hun tuin. Interessant als ze hun eigen tuin kunnen omtoveren tot een eetbare tuin of voedselbos. Zo kunnen ze hun beschikbare tijd goed besteden. Zijn haagplanten wel goed genoeg als preventie om ongewenste dieren uit de tuin te houden?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.