Vera had haar eerste groentetuin (compleet met een teeltplan) reeds als basisschoolleerling. In 1999 maakte ze kennis met de permacultuur: zo logisch dat je niet snapt waarom niet iedereen het doet. De principes probeerde ze meteen in de praktijk uit (eerst op een balkon en later in verschillende tuinen) en naast het lezen van veel boeken over de permacultuur heeft ze ook een cursus permacultuur-ontwerpen gevolgd. Na het opdoen van veel ervaring, begon ze haar kennis te delen door verschillende cursussen en lezingen te geven. Daarnaast maakt ze tuinontwerpen voor eetbare paradijsjes en schrijft ze artikelen over tuinen en tuinieren – onder andere voor Groei & Bloei, Tuinseizoen, Stadstuinieren, Tuin op Tafel, Tuinen van Eden (Belgisch) en Permaculture Magazine (Engels). In 2015 verscheen haar boek Tuin smakelijk waarin ze haar ervaringen van 15 jaar permacultuur heeft gebundeld.
Remco is jurist en was aanvankelijk niet echt enthousiast over tuinieren. In de loop van de jaren is hij echter steeds meer gefascineerd geraakt door de planten en insecten in de tuin. Hij vindt het leuk om te experimenteren met zaadwinning in de tuin en pakt meestal de wat zwaardere klussen aan, zoals water pompen, compost omscheppen en haagwinde onder controle houden. Hij onderhoudt ook deze site en heeft de meeste foto’s gemaakt – ook bij veel van Vera’s artikelen.
Vragen of opmerkingen? Mail ons!
Bedankt voor jullie leuke artikel in Groei en Bloei. Dit tijdschrift kreeg ik van mijn schoonzoon. Zelf wonen we in België en heb een moestuin van 3 bij 10 meter, klein dus. Ik vroeg me af of jullie alles door elkaar zaaien of per soort verschillende rassen zaaien. Dus 4 soorten wortels of de wortels en sla en bieten door elkaar, dat was me niet helemaal duidelijk. En is mijn tuintje daar groot genoeg voor. Met welke groenten kan ik het beste beginnen? Het is iig een inspirerend artikel! Bedankt.Groeten Anke.
beste vera ik heb voor je st jansui mocht je intresse hebben bel mij dan even dick kroes 0654215715
Hoi Vera, jouw lezing van dinsdag 16-4-19 heeft me aan het denken en doen gezet. Denken: Waarom tuinier ik zoals ik dat doe? Doen: Ik heb de grond om de plantjes in mijn zandige voortuin afgedekt met bladeren, schors en gemaaid gras, en ik ben begonnen met een polycultuur Zuid-Amerika in de volkstuin. Ook heb ik enkele van jouw video’s bekeken. Dankjewel voor de inspiratie! Jan Willem Arends (Ecologisch Tuinenpark de Driehoek te Utrecht)
P.S. ik stelde die avond een vraag over slakken onder mulch. Slakken zijn op ons tuinenpark doorgaans zeer talrijk. Je zou kunnen zeggen dat de natuur daar uit evenwicht is. M.a.w. mijn vraag is niet eenvoudig te beantwoorden…
Beste Vera,
Met veel interesse heb ik jouw boek gelezen. Ik heb me verwonderd overde soortenrijkdom in de tuinen die jij aanlegt. Ik woon in Nederland en heb stad en land afgelopen voor één soort bladmosterd, maar jij hebt er 6. Mijn vraag is dan ook: hoe kom ik aande zaden van al de bijzondere gewassen die jij in je tuin hebt?
Peter Bauwens is er mee gestopt begrijp ik.
Ik hoor graagvan je.
Hartelijke groeten,
Jose Steenvoorden