Tuinontwerp

Voedselbos Tuin smakelijk

Tuin smakelijk verzorgt ontwerpen van eetbare tuinen op basis van permacultuur. Tuinen die zowel mooi als productief zijn en tegelijk weinig onderhoud vragen. Een eetbare tuin kan in verschillende stijlen worden aangelegd, van een speels eetbaar bos, tot een moderne meer formele tuin.

Zo werkt het:
Na een bezoek van je tuin en het bespreken van je wensen, maak ik een concept-ontwerp waarop je kunt reageren. De aanvullende opmerkingen en wensen worden verwerkt in het uiteindelijke ontwerp. Deze bestaat uit een tekening en een beplantingsplan waarin ook wordt toegelicht welke van de gebruikte planten eetbaar zijn. Het ontwerp wordt in een persoonlijk gesprek toegelicht. Aan de hand van het ontwerp kun je zelf in de tuin aan de slag (of schakel je eventueel een hovenier in).Voorbeeld ontwerp eetbare permacultuurtuin

Hierboven kun je een voorbeeld van een eetbare tuin ontworpen voor een familie met drie kleine kinderen bekijken. Naast veel snoepfruit is ook gedacht aan plekken voor spel en recreatie. In een bijbehorende omschrijving worden geschikte variëteiten voorgesteld en de beplanting van de kruidlaag gespecificeerd.

permacultuur tuinontwerp

Ook dit ontwerp is voor een gezin met kleine kinderen – naast vooral veel fruit wilden de eigenaren ook een kippenren, een kleine moestuin, een terras achter in de tuin en een (voor zoveel mogelijk eetbare) haag voor privacy.

Deze tuin is ontworpen voor een familie van drie die naast ruimte om veel voedsel te kunnen verbouwen ook bijen- en vlinderplanten in de tuin wilden. Daarom zijn de borders links en rechts van het huis (beide in halfschaduw)  gevuld met een mengsel van vaste groentes, kruiden en bloemen. Tegen alle schuttingen worden geschikte bessen geteeld. Op de zonnigste plek komt een vijftal verhoogde bedden waarin eenjarige groentes geteeld kunnen worden. Het grote terras huisvest een trampoline voor hun zoontje, tegen teveel zon beschermd door de pergola begroeid met druiven en bessen. Hoge bomen en struiken aan de zuidwestkant dienen om geluidsoverlast van een nabije weg te verminderen. Eronder komt op den duur een kippenren.

1 thought on “Tuinontwerp

 1. Monique Bogaers

  Beste Vera, Ik zou graag weten wat u vraagt voor een tuinontwerp. Is er ook een mogelijkheid om een eigen ontwerp door u te laten bekijken/verbeteren? En zo ja, wat zijn de kosten daarvan?
  Ik ben verhuisd en heb een grote tuin nu op het zuidoosten-zuiden. Uw boek is een grote inspiratie en hulp. Graag zou ik deze tuin inrichten als een eetbare bostuin, ook met kruiden. Ook is er ruimte om te moestuinieren. Helaas is na de verhuizing mijn budget heel klein, dus daarom ook de vraag wat u vraagt voor een ontwerp.
  Met vriendelijke groet,
  Monique Bogaers

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.