Eetbare bostuin

Onze smalle, maar relatief diepe achtertuin is ingericht als een eetbare bostuin.  Gebaseerd op het natuurlijke ecosysteem van een bos, worden er eetbare gewassen in lagen geteeld.

Eetbare bostuin

Fruitbomen, struiken van kleinfruit, klimmers, vaste groenten, kruiden en zichzelf uitzaaiende eetbare planten staan door elkaar en vormen een productief, ziekteresistent en weinig werk vragend landschap. Na het aanleggen is het meeste werk gebeurd: er moet wel eens worden gesnoeid en gemulcht, maar verder is het vooral oogsten!

planten eetbare bostuin

 Door de verscheidenheid aan bladvormen en de aanwezigheid van vele (eetbare) bloemen doet de tuin niet onder voor een siertuin. Het model kan op elke schaal toegepast worden, van een flinke kuip tot een heus  voedselbos.

sized_IMG_8189

Onze eigen bostuin is een typische stadstuin, amper 5 m breed en cca 25 m diep, met schuttingen en muren aan alle kanten. Toch biedt deze relatief kleine tuin genoeg ruimte voor fruitbomen (appel en mirabel), kleinfruit (josta, blauwe honingbes, kruisbes) en tientallen vaste groentes, kruiden en eetbare bloemen. Er zijn pergola’s begroeid met druiven en tegen alle beschikbare muren en schuttingen worden ook eetbare planten geteeld (rode, gele en zwarte frambozen, winterharde kiwi’s, loganbes).

Voor een (bijna) complete plantenlijst van onze bostuin klik hier: Plantenlijst eetbare bostuin

14 thoughts on “Eetbare bostuin

  1. Anna de Wit

    Hallo Vera,
    Ik heb met veel belangstelling ’t artikel in buitenleven gelezen en ben reuze geïnteresseerd in een cursusdag, hoe zo’n tuin aan te leggen. Inmiddels heb ik nog 4 enthousiastelingen om me heen gevonden. Helaas zie ik op deze site geen cursus van de eetbare bostuin aangeboden. Geef je binnenkort nog een cursus?
    Ik hoor graag van je,
    vriendelijke groeten,
    Anna de Wit

    Reply
  2. Karel

    Wat jammer dat de cursus eetbare bostuin vol is!
    Ik trek van de zomer weer aan de bel. Doe heel graag mee in september.

    Reply
  3. Marian Rupert

    Hallo Vera,
    Dank je wel voor zoveel inspirerende ideeën om m’n tuin en moestuin nog smakelijker te maken. Ik heb genoten en zin om aan de slag te gaan!
    Marian Rupert

    Reply
  4. Tuinsmakelijk Post author

    Hallo Ria,
    leuk dat je geïnteresseerd bent in de eetbare bostuin!
    Wat je vraag betreft: fruitbomen zijn meestal wat makkelijker voor onderbeplanting dan andere bomen, ook omdat de schaduw eronder meestal minder diep is. Verder is het belangrijk ervoor te zorgen dat de grond rijk is aan organisch materiaal – dan houdt het beter water en voedingstoffen vast. In het voorjaar is er nog veel licht omdat de bomen pas later uitlopen en dan groeit de kruidlaag het hardst. Een aantal eetbare planten die het goed doen onder fruitbomen: daslook, zuring, brave hendrik, longkruid, hosta, kleine pimpernel, maarts viooltje… Het zijn er nog veel meer, als je het leuk vindt om er over te lezen, kijk in mijn boek ‘Tuin smakelijk’: http://www.clubgroen.nl/reeds-uitgegeven/tuinsmakelijk/22

    Reply
  5. Pingback: Mulchen, gaan we vanaf nu dan mulchen ? - Volkstuin van Bemar

  6. Pingback: de eetbare bostuin - Volkstuin van Bemar

  7. Pingback: Voedsel anders en moestuinkriebels – Alles zelf maken

  8. Evelyn

    Wat een mooie tuin, grote variëteit en dat binnen de bebouwde kom! Ik ben bezig soortgelijk project op te zetten in openbaar groen. 2.000 m2 te vullen! Daarom kijk ik graag met u mee.
    Mvgr Evelyn van Geenen

    Reply
  9. Franke

    Ik wil graag eetbos maken op ongeveer 500 m , heb je boek al gelezen, maar hoevaak ik dit op nieuw lees hoe minder ik weet.

    Reply
  10. Breg

    Wauw, wat top! Zo een diverse tuin is iets waar ik opzoek naar ben. Ik ben benieuwd naar de manier hoe je de de tuin onderhoud. Het is tevens echt een werk om om te gaan met de grootte.

    Reply
  11. Marie de Jonge

    Leuk om hier te lezen over de inrichting van jullie tuin. Ik zou ook graag een bosrijke tuin willen realiseren met veel verschillende soorten bloemsoorten en fruitbomen. Ik ga binnenkort in gesprek met een specialist om te kijken naar de mogelijkheden.

    Reply

Laat een reactie achter op Margriet Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.