Cursussen

Permacultuur moestuin  23 september 2017

De cursus behandelt het aanleggen van een moestuin, bodemverbetering en het opstellen van een plan. We praten over werkbesparende technieken uit de permacultuur zoals telen in vaste bedden zonder spitten en het gebruik van verschillende soorten mulch. Er wordt uitvoerig ingegaan op het opstellen van een plan voor een moestuin die 365 dagen in het jaar productief is. Ook het gebruik van eenvoudige hulpmiddelen als vliesdoeken en koude bakken wordt behandeld. Verder praten we over het samenstellen van polyculturen van eenjarige groentes. De cursus is zowel geschikt voor beginners als voor mensen die al een moestuin hebben maar eens iets nieuws willen proberen.

De cursus duurt van 10.00 tot cca 15.00 uur en wordt gegeven in Yogacentrum “De Tamarinde”, Anthoniusstraat 2, Hengelo (O). De kosten bedragen € 50,- p.p inclusief koffie/thee en lunch en een handout.

Eetbare bostuin –  7 oktober 2017 in Hengelo
Hoe ontwerp je een tuin die productief en mooi tegelijk is? Tijdens deze cursus leer je een eetbare tuin te ontwerpen volgens de principes van de permacultuur. De eetbare bostuin is  een model gebaseerd op het natuurlijke ecosysteem van een bos en er worden fruitbomen, struiken van kleinfruit, vaste groentes, kruiden en zichzelf uitzaaiende eetbare planten gecombineerd tot een zeer productief, ziekteresistent en weinig werk vragend geheel. Het model kan op elke schaal toegepast worden, van een flinke kuip tot een heus “bos”.

Je leert hoe je de beste fruitboom kiest voor jouw eetbare tuin en wat het verschil is tussen brave hendrik en eeuwig moeskool. Wie bezig is met een ontwerp voor zijn eigen tuin, kan een tekening meenemen en kunnen we deze als voorbeeld gebruiken voor een ontwerp.

We bezoeken ook de eetbare bostuin van Tuin smakelijk, een van de oudste in de Benelux.

De cursus duurt van 10.00 tot cca 15.00 uur en wordt gegeven in Yogacentrum “De Tamarinde”, Anthoniusstraat 2, Hengelo (O). De kosten bedragen € 50,- p.p inclusief koffie/thee en lunch en een handout.

Inlichtingen en aanmeldingen: Mail ons of bel 074-24 34 502 / 06-3313 5989

Kruiden in de tuin en op het bord

Een kruidentuin vraagt weinig ruimte (kan zelfs op een balkon aangelegd worden) en kan bijna het hele jaar door productief zijn. Een dergelijk tuintje maakt het mogelijk om elk gerecht net iets spannender te laten smaken en kan ook functioneren als een “eerste hulp-kastje” voor kleine kwaaltjes.

Tijdens de cursus wordt de “kruidenspiraal” voorgesteld, een uitstekende manier om op een oppervlakte van minder dan twee vierkante meter zelfvoorzienend te worden op het gebied van kruiden. Ook de mogelijkheden van kruidenteelt in potten worden besproken. Er wordt ingegaan op de teelteisen van afzonderlijke kruiden en er worden ook tips gegeven over het gebruik van individuele kruiden, zowel culinair als medicinaal; tijdens de lunch is er gelegenheid om zelf op verschillende manieren toegepaste kruiden te proeven.

4 thoughts on “Cursussen

 1. Marjanne

  Hallo

  zouden jullie mij willen laten weten wanneer er weer een cursus word gehouden mbt permacultuur moestuin? ik hoor graag van jullie 🙂

  mvg Marjanne Jager

  Reply
 2. Pingback: Permacultuur moestuin - Workshop op 23 september - Mijn Keukentuintje

 3. Pingback: Permacultuur moestuin - 23 september - Mijn Keukentuintje

 4. Pingback: Eetbare bostuin - 7 oktober - Mijn Keukentuintje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *